06/72-511-745 vevoszolgalat@hmd.hu

Pályázat

  • a kedvezményezett neve: Halker Mirelit Depo Korlátolt Felelősségű Társaság
  • a projekt címe: Fermentált zöldség- és gyümölcslevek fejlesztése genomikai
  • innovációval
  • a szerződött támogatás összege: 220 053 420 Ft
  • a támogatás mértéke (%-ban): 45 %
  • a projekt fizikai befejezésének napja:06.30.
  • projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00767

 

A projekt tartalmának bemutatása

Az Fermentált zöldség- és gyümölcslevek fejlesztése genomikai innovációval  című projekt célja az élelmiszer-pazarlás mértékének csökkentése olyan fermentált termékek előállításával, amelyek hosszú ideig tárolhatóak és megőrzik beltartalmi értéküket. Becslések alapján a világon évente 1,3 milliárd tonna élelmiszerből lesz hulladék, ez az élelmiszer-termelés mintegy 1/3-át teszi ki. Már az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) 1945-ös alapításakor feladatként fogalmazódott meg az élelmiszer-veszteség mértékének csökkentése. Az 1974-es Világélelmezési Konferencián döntöttek arról, hogy az éhezés visszaszorítása érdekében csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlás mértékét. Az élelmiszerlánc minden résztvevője felelős a pazarlásért, a termelő és feldolgozó egységek, a kereskedelem szereplői, és maguk a fogyasztók is. Az élelmiszer-pazarlás mértéke azonos a fejlett és fejlődő országokban, de az eloszlása az élelmiszer-ellátási láncon belül eltérő. A fejlődő országokban az élelmiszer-hulladék többsége a terménybetakarítás után  (növényi eredetű termékek) és a feldolgozás közben (növényi és állati eredetű termékek) keletkezik, míg a fejlett országokban a kiskereskedelemben és a háztartásokban a legnagyobb mértékű a pazarlás. Az évi egy főre eső élelmiszerpazarlás 173 kg az EU országaiban, és a kidobott élelmiszer összes mennyisége megközelíti a 100 millió tonnát. Amennyiben nem történik megelőző intézkedés, az élelmiszer-pazarlás mértéke tovább növekszik, és már 2020-ra elérheti a 120 millió tonnát. Ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani az élelmiszer-pazarlás mértékének csökkentésére és a fenntarthatóbb élelmiszer-előállításra. Az élelmiszer-pazarlásra hatást gyakorló tényezők között megemlíthetjük a városiasodás egyre növekvő mértékét, az emberek táplálkozási szokásainak változását és a kereskedelem globalizációját.

 

Technikai információk:

A kedvezményezett a már működő honlapján köteles a projektjéről információt feltölteni, és az adatokat naprakészen tartani a projekt pénzügyi zárásáig. A projektgazdától elvárt, hogy a honlapjának főoldaláról jól látható helyen legyen elérhető az európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztéseket bemutató aloldal, vagy a fejlesztési információk.

Alapesetben alábbi kötelező arculati elemek, feltüntetése szükséges a fő honlapon színesverzióban (és az esetleges aloldalon is):

o Széchenyi 2020 grafikai elem (a logó kontúrjából készült, kifutó kék ív)
o Széchenyi 2020 logó
o EU logó (a zászló és az Európai Unió felirat együttese)
o Magyarország Kormánya logó
o A támogató alap(ok)ra vonatkozó utalás (ESZA, ERFA, KA, ESBA)
o „Befektetés a jövőbe” szlogen.